L’alcaldessa, Núria Parlon, i el gerent de l’AMB, Ramon Torra, han presentat aquest divendres la finalització de les obres de la Fase 1 del projecte de Renaturalització del Besòs que ha fet possible el Refugi de la Biodiversitat, al marge dret del riu, amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental de l’espai fluvial, i protegir i desenvolupar la biodiversitat de flora i fauna. Una veritable aula a l’aire lliure destinada a famílies i escoles per aprendre, conèixer i observar espècies de flora i fauna d’aquest eix fluvial metropolità.
Una de les estratègies d’aquesta Fase 1 era precisament generar nous recursos i espais educatius per a desenvolupar activitats de divulgació i ciència, i aquí s’emmarca la creació de l’EcoAula Visual, un mural educatiu de 430 metres de llarg i 4,7 metres d’alt, al mur del marge esquerre, que s’estén també a la base de l’antiga torre d’alta tensió. Amb una superfície total pintada de més de 2.000 m2, a càrrec de l’artista Swen Schmitz Coll, recull prop de 100 espècies vegetals i animals i diferents hàbitats del Riu Besòs.
“Fa temps que a Santa Coloma vam posar en marxa aquesta aposta per recuperar la infraestructura verda del Besòs, i un dels objectius que ens hem marcat com a ciutat es construir entorns resilients i el riu és una oportunitat inigualable per crear-hi un ecosistema sostenible i saludable, i recuperar-ne la biodiversitat”, ha dit l’alcaldessa a la presentació.
Parlon ha assegurat que, “els nous espais de la renaturalització permetran continuar amb la tasca de recuperació i protecció de les diferents espècies que ja habiten al parc fluvial”.
Ramon Torra, gerent de l’AMB ha assenyalat que la renaturalització del Besòs “és un projecte molt ambiciós no només per la seva dimensió i pels recursos que mobilitza, sinó també pel canvi que suposa per a Santa Coloma i per a la seva ciutadania, amb finalitats lúdiques, educatives de recuperació mediambiental…”
La renaturalització del Besòs
Renaturalitzar el riu és una estratègia per augmentar la seva resiliència enfront dels impactes del canvi climàtic, i alliberar els ecosistemes de la pressió humana perquè tendeixin a autoregular-se i a funcionar de manera natural.
Amb la culminació d’aquesta primera fase, el Refugi de Biodiversitat del riu Besòs es consolida com un espai de referència per a la conservació i l’educació ambiental, i es preveu que en els propers anys es continuï ampliant i millorant per seguir fomentant la biodiversitat i el benestar dels ciutadans.
Una inversió que s’acosta al milió d’euros
L’àmbit d’actuació de la fase 1 de les obres, que es van iniciar el gener de 2022, comprèn l’espai de la llera entre el Pont Vell i Can Zam, amb una inversió de 906.120,21 €, cofinançada entre l’AMB, l’Ajuntament de Santa Coloma i els fons europeus FEDER.
El projecte de recuperació del riu Besòs ha accedit als fons NEXT GENERATION EU que aportaran 3 milions d’euros per a la següent fase de les obres, una subvenció que reconeix aquesta aposta per la renaturalització, sostenibilitat i resiliència davant del canvi climàtic. El pressupost global de les tres fases és de 5.800.000 euros.
La Festa de la Biodiversitat del Besòs
Paral·lelament a la inauguració, es va celebrar la Festa de la Biodiversitat, un esdeveniment lúdic i educatiu destinat a sensibilitzar la població sobre la importància de la conservació del medi ambient. La jornada va comptar amb una àmplia varietat d’activitats per a totes les edats, incloent-hi tallers de natura, rutes guiades pel refugi, i xerrades informatives sobre les espècies que habiten el riu Besòs.
Els assistents van tenir l’oportunitat de participar en activitats interactives com la construcció de caixes-niu per a ocells, tallers de reciclatge i plantació d’espècies autòctones. Els més petits van gaudir de conta-contes i espectacles de titelles amb temàtica ambiental. Aquestes activitats van ser organitzades amb la col·laboració de diverses entitats locals i voluntaris, amb l’objectiu de promoure una major implicació ciutadana en la preservació del medi ambient.
L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va expressar la seva satisfacció per la gran participació ciutadana i va reiterar el compromís del consistori amb la protecció i la renaturalització del riu Besòs. Va afirmar que “aquest refugi és un tresor per a la nostra ciutat i un exemple del que podem aconseguir quan treballem junts per un objectiu comú”.
Link d’interès
Video: Festa de la Biodiversitat del Besòs